Ugovori o stipendiranju vrhunskih sportista

Ministar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković potpisala je 17.03.2011. u Palati Srbije sa predstavnicima 265 vrhunskih sportista Srbije ugovor o stipendiranju za 2011. godinu.

U ime sportista, ugovor su u palati "Srbija" potpisali predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper i karate reprezentativac Dejan Umićević.

Ministar je naglasila da su budžetska sredstva namenjena stipendijama sportista "sistematska investicija u budućnost naseg sporta".

"Na osnovu rezultata u 2010. godini sredstva će biti dodeljena sportistima zaslužnog, međunarodnog i nacionalnog razreda u mesečnom iznosu od 59.000, 39.000, 27.000 dinara", navela je Samardžić Marković.

Ministar omladine i sporta je naglasila da će sportisti kao uslov za primanje stipendija morati da dva puta godišnje podnesu uverenje o zdravstvenom stanju koje izdaje Republički zavod za sport.

Ona je dodala da će sportisti biti u obavezi i da dva puta godišnje pohađaju seminare koje organizuje Antidoping agencija Srbije.

"Važno je da sportisti budu edukovani, a ne kažnjavani zbog dopinga", istakla je ministar Samardžić Marković.

Ministar je napomenula da će stipendije moći da dobijaju samo sportisti učenici koji imaju najmanje vrlo dobar uspeh u školi.

Predsednik KFS Piper izrazio  je zadovoljstvo podrškom koju resorno ministarstvo pruža sportistima.

"Ministarstvo je pokazalo da ne pravi razliku između takozvanih "malih" i "velikih" sportova, već da ih podjednako vrednuje", rekao je Piper.

Izvor teksta RTS (Radio Televizija Srbije)

Streličarski savez Srbije ima jednog stipendistu, Popović Luku.