Streličarstvo - kakav je to sport?

Streličarstvo je veština gađanja lukom i strelom.

 Pod pojmom "streličarstvo" u daljem tekstu podrazumevaćemo isključivo sportsko streličarstvo. Napomenimo da postoji i lovno streličarstvo, međutim, lov lukom i strelom u Srbiji još uvek nije precizno regulisan zakonom, a Streličarski savez Srbije okuplja isključivo poklonike sportskog streličarstva.

Streličarstvo pripada grupi tzv. "belih sportova" zajedno sa tenisom, golfom itd. Streličarstvo je, takođe, i olimpijski sport. Na olimpijskim igrama streličarstvo se prvi put pojavilo 1900. godine (druge OI). Bilo je i na OI 1904., 1908. i 1920. godine, a onda je skinuto sa programa zbog nejedinstvenih pravila (svaki organizator OI postavljao je sopstvena pravila, tako da se rezultati i rekordi nisu mogli upoređivati i vrednovati).

Temelji modernog sposrtskog streličarstva postavljeni su 1931. godine kada je osnovana Međunarodna streličarska federacija (Fédération Internationale de Tir á l' Arc) FITA.

 

Osnivanjem FITA-e uvedena su nova jedinstvena pravila i discipline koje važe u celom svetu, tako da su se rezultati mogli upoređivati i voditi rekordi, čime je prevaziđena osnovna prepreka za ponovno uvrestenje streličarstva u program OI. Od 1972. godine streličarstvo je ponovo olimpijski sport i tako je sve do danas. Bivša Jugoslavija, a danas Srbija je clan FITA-e u kontinuitetu od 1965. godine.

Streličarstvo je sport koji danas u svetu dobija sve više poklonika. U SAD npr. trenutno ima preko 2 miliona registrovanih streličara (lovaca lukom i strelom ima nekoliko puta više). Situacija je slicna i u Evropi. U Srbiji, međutim, situacija nije toliko ružičasta. Za ovo postoji više razloga. Pomenimo prvo zakon o oružju koji sportski luk tretira kao oružje (što nigde u svetu nije slučaj) čime je značajno otežana nabavka opreme (ne treba ni pominjati da nigde u Srbiji ne postoji prodavnica streličarske opreme). S druge strane, streličarstvo je sport koji zahteva prilicna materijalna ulaganja. U uslovima u kojima se nalazila zemlja poslednjih desetak godina, i uz opste osiromašenje naroda, logično je da sportovi koji zahtevaju značajnija materijalna ulaganja dožive stagnaciju... Očekujemo da ce se u narednom periodu situacija popraviti na bolje.

Za streličarstvo je karakteristicno da je to sport kojim se mogu baviti i mužkarci i žene bilo kog doba starosti i fizickog sklopa. To je pre svega individualni sport, sport u kome je najteže pobediti samog sebe. Postoje meta i streličar... i prazan prostor između. Za uspeh ste zaslužni isključivo vi, za neuspeh takođe. Streličarstvo se trenira preko cele godine. Leti i kada je lepo vreme vežba se na otvorenom, na terenima koji su za to predviđeni. Zimi se trenira u sali. Uz neophodne mere bezbednosti streličarstvo možete upražnjavati i kod sebe, u dvorištu ili čak i u kući.